08-10-2017 – Eindhoven – Schitterende prestaties van onze Lyrianen op Belgisch Kampioenschap Marathon. Kristof zilver, Olivier 4° en sterke PR’s voor Jelle en Ulrich! Ook David met knap PR op de Halve…!

4 Lyrianen hadden zich ingeschreven voor het BK Marathon in Eindhoven. Op hun 'grote dag' startte de Marathon onder een priemend 'waterzonnetje' met weinig wind en zo'n 14°, ideaal loopweer dus... Kristof en Olivier nestelden zich na de kopgroep Afrikanen in een 'Belgische groep' waarbij het tempo perfect werd aangegeven door Sander Verminck als haas. Hij leidde de groep naar een doortochttijd van 1u10'52" na een Halve Marathon. Jelle en Ulrich namen verstandig een iets minder snelle start en kwamen respectievelijk door na 1u22'41" en 1u33'48" op de Halve. Daarna moesten Kristof en Olivier het verder alleen klaren. Kristof versnelde en geleidelijk moest Olivier de rol lossen. Uiteindelijk speelde Kristof iedereen kwijt, behalve Gert Devos waarmee hij 'haasje over' speelde. Na een serieuse versnelling van Kristof kwam Gert terug en vanaf km 35 kreeg Kristof het ontzettend lastig. Hij moest uiteindelijk Gert laten gaan en finishte knap als 2° in een tijd van 2u23'51", iets trager als zijn beste van vorig jaar op dit parcours, maar gezien de te beperkte voorbereiding toch een schitterend resultaat !!! Olivier knokte in de achtergrond nog voor een podiumplaats maar moest uiteindelijk het onderspit delven tegen Bart Verschoren en finishte op de meest ondankbare 4° plaats. Ondertussen hadden ook Jelle en Ulrich hun marathon verstandig opgebouwd. Halfweg lieten ze 1u22'41" en 1u33'48" noteren. Zij kenden weinig verval in de 2° wedstrijdhelft en zo eindigde Jelle in een knap PR van 2u47'28 of zo'n 3'58"/Km of 15,11 Km/Hr als 70° senior en 16° van het BK. Ook Ulrich maakte zijn droom waar en finishte in een mooie 3u07'05" als M40 en werd hiermee 11° van het BK in zijn categorie en 40° overall. De coaches Gille, Bert en Koen zagen dat het goed was en gaven hun 'poulains' de verdiende schouderklopjes. Ook David bond zijn shoes aan voor de Halve Marathon. Hij liet hierbij een knappe 1u35'25" noteren als 654° van de 7032 aankomsten en werd 91° M45 op 761. Knap! Achteraf genoten we samen met de supportersclan (fotografe 'Kip'Pegie, Marcel, Marc, Claudine, David, Hannes, de familie Nackaerts, Nancy en ikzelf) na in het 'Belgium House' waar menig Belgisch biertje werd gekraakt en geproefd van de 'Belgische frietjes'. Alweer een knap resultaat van onze 5 Lyrianen !!! De eerste fotoreeks van de hand van 'Kippegie' kunnen jullie reeds bekijken via de link. Hierna volgt een impressie van coach Koen... Verslagje van de trainer. Maanden van voorbereiding op de marathon en dan de grote dag, 8 oktober 2017 te Eindhoven. Met drie mensen van onze groep, Ulrich A., Jelle T., Olivier van H. en als extra David V. werd er toegewerkt naar het BK marathon van 2017. Voor de marathon wilde Olivier resoluut voor het podium gaan en hiervoor werd er in de beginfase meegelopen met het groepje waarin ook clubgenoot Kristof Nackaerts meeliep. Het aanvangstempo lag hoger dan gepland maar alleen lopen was ook geen optie en dus ging Olivier mee. Hierdoor werd er een snelle doorkomst op de halve afstand gerealiseerd en dan is het als trainer even afwachten hoe de tempoverval zich op het einde voltrekt. Zeer lang bleef het prima gaan tot de 35 km. Dan was duidelijk dat de frisheid verdwenen was, maar in de laatste 1.5 km was het echt op en zakte het tempo nog sterk hierdoor werden er nog plaatsen verloren. Toch kwam ik na de aankomst een atleet tegen die ondanks de verstoorde voorbereiding best tevreden was met zijn eindtijd. Moedig gestreden, en nog een knappe tijd. Jelle was na zijn vorige marathon in 2u 53’ te fris aangekomen vond hij, en na overleg werd er gekozen om een poging te doen om naar 2u45’ te lopen. We wisten dat dit op of over de rand was maar de lijn was uitgezet. Tempo bepaald en zoals we Jelle kennen voerde hij die opdracht dan ook perfect uit. Maar het verschil tussen in de comfortzone lopen of op de grens is groot en voor het eerst in vele jaren heb ik Jelle zien afzien, tussen de 36 en 40 km was het vechten trekken en sleuren om het tempo vast te houden en zo hoog mogelijk, maar het verval was er uiteraard. Aankomst in 2u47’35” en een erg teleurgestelde atleet vlak na aankomst. Tegen de tijd dat hij naar huis moest vertrekken besefte hij al wat hij had gepresteerd door 6’30” sneller te lopen dan zijn vorige. En het bericht later op de avond na een lekker pak friet, dat hij maanden had moeten missen was heel veelzeggend. Jelle een geweldige prestatie. Ulrich van zijn kant wilde goed voorbereid aan de start van zijn tweede marathon staan en was mee in het verhaal gestapt. Trainingen verliepen vlot en zonder zorgen, ook na aanpassingen aan vreemde uren en soms erg lange dagen. Na de halve marathon in Craenendonck konden we definitief het tempo vastleggen. Heel de marathon liep hij de vastgelegde tempo’s en versnelde nog de laatste kilometers. Prachtig gedaan mooie tijd, 8’ beter dan de vorige, dan moet je bijna 2’ per 10 km sneller lopen, geen klein verschil! Door werkomstandigheden en daardoor een te mager trainingsregime werd er met David overlegd om in de halve te starten, met succes. Hij verbeterde zich met bijna een minuut op de halve marathon naar 1u35’25”. Knappe prestatie en weeral een nieuw doel om te breken volgend jaar. En Kristof N. was ondertussen de zilveren medaille van het BK omgehangen na een zeer knappe strijd met Gerd D. van Leuven. Proficiat Kristof.