Ingevolge recente beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en aanverwanten geldt vanaf heden en tot nader order voor ALLE atleten (vanaf 12 jaar), trainers/bestuurders en bij uitbreiding alle mensen die de verband hebben met AC Lyra en de atletiekpiste wensen te betreden hetvolgende:
  • Elke atleet is verplicht een mondmasker te dragen bij het betreden van de piste tot het moment hij/zij begint met sporten (bv. loslopen/opwarming) tot het einde van zijn/haar training. Na zijn/haar training dient een atleet terug zijn mondmasker te dragen tot het verlaten van de piste
  • Elke trainer - voor zover deze niet mee loopt/traint met de atleten - is verplicht een mondmasker te dragen tijdens het training geven - een face shield volstaat niet
  • De regels van ‘Social Distancing’ tussen de atleten (vanaf 12 jaar) dit zowel onderling als met de trainers dienen STRIKT te worden opgevolgd
  • Er zal geen publiek toegelaten worden op de trainingen. De kantine gaat bijgevolg ook dicht. Indien de piste toch betreden wordt door publiek (zeer beperkt) dient ook door elke persoon een mondmasker gedragen te worden. Voor de jeugdatleten zal de ‘Zoen en Zoef’ zone opnieuw ingevoerd worden.(Reminder: er is wel geen jeugdtraining op 29/07 en 31/07 wegens Sportkamp)
  • Het systeem van inkom en uitgang (via torengebouw) zal opnieuw toegepast worden. De ouders van de jeugdatleten kunnen hun kinderen komen ophalen om 19.30 uur (Kangoeroes) en om 20.00 uur (B/P/M) op de parking grenzend aan het torengebouw
  • Alle atleten en trainers dienen per training geregistreerd te worden. Er zullen aanwezigheidslijsten worden opgemaakt en deze dienen te worden aangevuld door de trainers van de diverse groepen.
  • De jeugdatleten kunnen hun training afwerken in bubbels van maximaal 50 personen. Vanaf cadet zijn de groepen met steeds dezelfde atleten beperkt tot 10 onder leiding van een verantwoordelijke trainer. 
  • De toiletten blijven geopend en de kleedkamers/douches zijn opnieuw niet meer toegankelijk. Het bestuur van AC Lyra dankt u voor uw medewerking.